Sixpax is on Archdaily

February 4, 2015 at 8:01 am

Screen Shot 2015-05-08 at 8.41.21 PM

Architects: RDMA
Location: Jalan Trunojoyo, Bandung Wetan, Kota Bandung, Jawa Barat 40115, Indonesia
Design Team: Michael Marino, Noerhadi
Contractor: Kristian Budhianto, Jeffry Budiman
Area: 500 sqm
Year: 2013
Photographs: Paskalis Khrisno Ayodyantoro

From the architect. The brief was to create a maximum enclosure out of an existing two storey pitch roof house to contain a clothing shop plus an administration office forming a headquarter of a local Bandung clothing company SIXPAX.


© Paskalis Khrisno Ayodyantoro

The building strategy was to retain all of the main structural components while removing unnecessary walls and floor slabs. Thus reveals the muscle; the beams and columns of the existing structure which then enhanced its function by inserting a couple of boxes at the upper level to contain the administration office and a meeting room while the shop itself take place on the freed-up space on the ground floor. The space created is a play of solid-void-solid expression behind a plain two storey height glass wall to contrast its appearance with the less glassy of the surrounding building


Floor Plan

The circulation bridge that connects the two boxes at the upper level and the light steel -concrete stairs with iron tube railing are made obvious from any spot of the building to show coexistence between the retail space below and the working space above. The bridge that punches through the meeting box above goes crossing the inner garden to the back building block with transparent glass floor and railing minimizing solid expression around the precious tree.


© Paskalis Khrisno Ayodyantoro

The existing attic transformed into a living room for the board of directors that also connected to a garden on the roof of the back building block. This garden feels connected to the lower one by the tall tree below that reaches up to the top floor


© Paskalis Khrisno Ayodyantoro

The material used are arranged by non-wood scheme to keep the building as the canvas for any object placed inside and keep the wood scheme only on the furniture


© Paskalis Khrisno Ayodyantoro

Read the story on Archdaily